sobota, dubna 21, 2007

Vývoj štěňat během březosti

Zatímco o vývoji štěněte po narození se toho dá najít na internetu nepřeberně, co se děje v břiše fenky aby člověk „googloval“ půl hodiny – a výsledky nic moc. Nakonec jsem našla stručný, pěkný a celkem srozumitelný článeček na anglicky psaných stránkách Havanského psíka. Ale myslím, že vývoj je u všech psů podobný, akorát údaje o velikosti jsem trošku přizpůsobila:-). Pochopitelně nejde o žádný odborný výklad.

  1. týden

Dojde k oplodnění vajíček.

  1. týden

Začíná docházet k dělení buněk a vajíčko se přesunuje do dělohy.

  1. týden

18. – 20. den dochází k uchycení vajíčka v děloze.

  1. týden

Zárodky jsou viditelné na ultrazvuku. Mají velikost kolem 20 mm, začínají se jim tvarovat čumáčky, vyvíjí se jim oči a páteř. Fence by se měla snížit zátěž a naopak zvýšit energetický příjem.

  1. týden

Embrya už začínají vypadat jako pejskové. Vyvíjejí se jim zoubky, drápky, fousky na čumáčku. Na fence začíná být vidět, že je březí.

  1. týden

Štěňátka se začínají zbarvovat – vyvíjí se u nich pigment. 40. den by štěňata měla mít kolem 30% porodní váhy. Porodní hmotnost hovawartů je přibližně 500g, takže mimina teď mají asi 150 g ...což je asi jako malý jogurt:-).

  1. týden

Štěňata jsou vyvinutá a začínají rychle růst. Fence začínají línat chlupy na břiše (no paráda...).

  1. týden

Můžeme pozorovat pohyby štěňat v břiše matky. 50. den březosti už mají 75% porodní váhy (u hovíků kolem 400g). Už by se teoreticky mohla narodit, ale je lepší je nechat „dozrát“. Proto by se fenka měla nechat v klidu a neměla by se nutit do nějakých šílených her (jak to asi vydržíme bez běhání za míčkem?).

  1. týden

Štěňata se můžou narodit v podstatě každou chvíli!!!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

naucil hodne